Noget af det tidligste materiale fundet om Ingress i Danmark er fundet i artiklen ”Kom ud og bomb Den Lille Havfrue” af Benno Hansen, bragt i Magasinet KBH den 28. februar 2013, hvilket er ganske få måneder efter at Ingress blev lanceret – i efteråret 2012. På det tidspunkt fandtes Ingress kun til Android. iPhone (iOS) versionen blev lanceret i Juli 2014. Den gang spillede man også med den første version af spillet – den version omtales i dag som Ingress Redacted. I skrivende stund spilles der med Ingress Prime. Ingress var i sin tid også en del af Google, mens det i dag tilhører det uafhængige firma Niantic.
”Kom ud og bomb Den Lille Havfrue”
Lige nu kæmper smartphone-bevæbnede guerillaer fra gade til gade om København. Det er Google, der har fået dem til det.
Det har været mørkt i et par timer. Temperaturen er ved at falde til de minus ti grader, DMI har lovet, og der er i den grad ”frisk vind fra øst og nordøst” denne vinteraften. En lille gruppe mænd står på Langelinje i København og stirrer på deres smartphones. De kan allerede mærke kulden i deres tæer og fingerspidser, men de bliver i området flere timer endnu. For de er på krigsstien.
”Du tror, det er et spil. Men det er det ikke”. Sådan advarer en kvindestemme, første gang Android-applikationen Ingress køres. Måske er der noget om det. Er Googles nye, mystiske, verdensomspændende spil skabt for at lokke brugerne til selv at indsamle endnu mere data til Google?
I Ingress konkurrerer to fraktioner om at farve verdenskortet grønt eller blåt. Det gøres ved fysisk at opsøge lokalområdets vartegn og særlige bygningsværker, i spillet kaldet portaler, og indtage dem ved hjælp af app’en. Så hvis der har været lidt dødt i online-spil som ‘World of Warcraft’ på det sidste, er det måske fordi, mange af spillerne har rejst sig fra de polstrede stole og nu cykler rundt mellem alverdens seværdigheder og udkæmper en virtuel krig, mens de sender fotos og lokationsdata til Google.
Frøerne mod smølferne
De københavnske Ingress-gadekæmpere Ttgeek og gnomen er til daglig henholdsvis webudvikler og pædagog. For få uger siden kendte de ikke hinanden. Begge blev inspireret til at søge om adgang til spillet af en YouTube-video. I den går et fysikprojekt grueligt galt og mystisk energi – kaldet Exotic Matter – er blevet blæst ud over jordkloden.
Holdet Enlightened forsøger at udsætte befolkningen for så meget bestråling som muligt ved at farve kortet grønt. Ttgeek og gnomen var blandt de første, der sluttede sig til holdet Resistance, der forsvarer menneskeheden ved at farve med blå. De to hold kalder hinanden henholdsvis frøer og smølfer.
”Videoen stiller jo spørgsmål. Man ved ikke helt, hvad det er, når man ser den, men det er noget med GPS, noget capture the flag. Og det er egentlig det samme som geocaching. Bare peppet lidt op,” siger Ttgeek med henvisning til den bedre kendte og mere fredelige måde at gå på skattejagt med GPS-udstyr.
Ttgeek har nået level 8, der endnu er det højeste, man kan opnå som spiller, eller ”agent”. Men han hjælper med stor iver andre modstandsfolk til at opnå højere rang og holde København blå. Denne aften er blandt andre Agent gnomen dukket op på det aftalte mødested.
”Jeg synes filmen så virkelig god ud. De har lagt meget energi i historien. Og så havde jeg brug for at komme lidt ud, jeg har tabt mig flere kilo. Folk spørger, hvorfor jeg gider. Men før sad jeg og spillede ‘World of Warcraft’ i tolv timer i træk. Og røg smøger imens,” griner gnomen.
Træfning nær Amalienborg
Tropperne er samlet, udstyret er i orden, så skal der games. Ttgeek har en Motorola tablet med stort batteri, og gnomen har en HTC med lille skærm og dermed lavt strømforbrug. Begge kan montere deres Android-våben på cykelstyret i vandtætte hylstre.
De to fører an mod aftenens mål, imens de, uden at stå af cyklen, ivrigt hacker de portaler, flokken passerer. Sådan vil de kunne fortsætte i over seks timer. Google kunne ikke have designet Street View-cykler bedre selv.
I aften skal Resistance angribe Langelinje, hvis mange statuer er indtaget af Enlightened. Ved Gefionspringvandet giver Ttgeek instruktioner: Han kører først og bomber portalerne i sænk. Bagefter lader han de lavere rangerende holdkammerater høste point for at erobre og genopbygge portalerne.
Men så nemt går det alligevel ikke, for frøernes portaler skyder igen. De små smølfer bliver flere gange drænet for energi og må cykle til Amalienborg Slotsplads, hvor de mange blå portaler udspyr så meget Exotic Matter, at én tur omkring rytterstatuen af Frederik V er mere end rigeligt til en fuld genopladning.
”Kom med ned og bomb Den Lille Havfrue,” skriver den usårlige Ttgeek utålmodigt, imens hans fodsoldater cykler endnu en runde blandt garderne på Slotspladsen. Forhåbentlig lytter PET ikke med på kommunikationskanalen i Ingress.
Nærkamp om mindesøjle
Pludselig bliver den ellers udbombede mindesøjle for Ivar Huitfeldt grøn igen på skærmene. Ttgeek vender hurtigt tilbage. Straks genkender han en hvid bil, som han ved, et medlem af Enlightened kører i. Frøerne har set på nettet, at et af deres territorier er ved at blive overtaget, og et medlem er ilet til for at forsvare det.
Men efter kort tid forsvinder bilen igen. Tgeek er for stærk.
”Nærkampene er det sjoveste. De første fire dage jeg spillede, var det helt på egen hånd. Jeg vadede rundt klokken to om natten i fuldstændig mørke med headset på og hørte de skumle lyde i spillet,” griner gnomen.
”Jeg vil gerne mere rundt og opleve byen, det har Ingress hjulpet med. Jeg synes også, det er et sjovt samarbejde, man har med vildt fremmede,” supplerer Ttgeek.
Men spillet kan også tage overhånd nogle gange, fortæller gnomen:
”I går, da jeg gik i seng, så jeg, at min portal uden for hoveddøren var ved at blive overtaget. Så gik jeg over og tog den tilbage. Bagefter gik jeg et andet sted hen. Og det endte med en gåtur på i alt tre timer, hvor jeg gik ud og generobrede alt det, de havde taget. Og da jeg så stod op, havde de taget hele lortet igen.”
Faktaboks om Ingress
Et internetbaseret rollespil i stor skala, der lægger sig som et lag oven på hverdagsvirkeligheden.
Også kaldet et ARMMOG: Augmented Reality Massively Multiplayer Online Game.
Spilles med en gratis app fra Google (kun til Android), men har et begrænset optag af spillere af gangen. Nye deltagere skal ansøge Ingress om at være med eller tigge sig til en invitation fra en spiller, der allerede er i krig.
I Ingress kæmper to fraktioner mod hinanden for at farve bogstavelig talt hele verdenskortet grønt (Enlightened) eller blåt (Resistance) med sammenkoblede netværk af virtuelle energi-portaler placeret på virkelige vartegn og bygninger.
København er en overvejende blå enklave i et fjendtligt hav, der forbinder Nordsjælland, Sverige og Tyskland i store grønne felter. På verdensplan er de blå modstandsfolk dog dominerende.
I København foregår de hårdeste kampe for tiden omkring Langelinje og på Glyptoteket. Der har været en del svenskere i København kun for at spille, og mindst én hævnaktion til Malmø.